Avelsmötet 2014 del 1

Förra helgen dvs den 1-2/11 genomfördes det årliga Avelsmötet och denna gång var vi på Frimurarhotellet i Linköping.

Mötet startade med en mycket intressant föreläsning av forskaren þorvaldur Kristjánsson. Ämnet kan låta lite torrt men är verkligen intressant för oss som sysslar med islandshästavel dvs "Riding Ability in Icelandic Horses - Effect of Conformation and "Gait Keeper" Mutation in the DMRT3 Gene". Kortfattat kan man säga att det þorvaldur föreläste om var genen som gör det möjligt för hästar att ha fem eller fyra gångarter dvs tölt och pass förutom de tre grundgångarterna. Han visade också på förhållandet mellan exteriör och ridegenskaper hos bedömda hästar. Han har bl a använt sig av en 3D video för att kunna filma exteriören väldigt noggrant hos hästarna. Det var väldigt intressant och många "sanningar" om bra exteriör har besannats.
Som avlare är det viktigt att tänka på att man använder hästar med bra exteriör och att man har kunskap om de egna hästarnas anlag när det gäller passanlagen. Det är inte alls lämpligt att betäcka ett CA sto med en CA hingst då finns 25% risk för att få en CC häst dvs i princip en tregångare!

Vi fick även en hel del information om SIF Avels verksamhet och det känns stimulerande att det verkligen blåser nya friska vindar inom aveln! Det inger stora förhoppningar och är väldigt positivt att SIF Avel arbetar så hårt med att se till att avlarnas avgifter används på ett vettigt sätt! Dessutom är det verkligen en styrelse med enormt mycket kompetens och vilja att förbättra situationen för vår gemensamma avel av islandshästar!

Vi fick diskutera i mindre grupper och det blev många diskussioner kring viktiga frågor.
- "Vikande antal hästar till bedömning. Hur får man fler att bedöma sina hästar?",
- "Är BLUP-hingstar bra/dåligt?"
- "Marknadsföring av våra hästar."
- Bedömningar a) Förslag till förbättringar. b) Lokalt arrangerade bedömningar?
- Återgång till krav på ett lägsta bedömningsresultat för att kunna lösa betäckningslicens?

Det är alltid intressant att kunna diskutera och det dyker alltid upp bra förslag!
Jag får nog skriva fler inlägg om AVELSMÖTET