Stor sorg!

Álfheiður från Ammor är död!

2023-07-01

KATASTROF! Jag fick ett telefonsamtal från seminstationen som man inte vill få! Mitt 1:a klass sto Álfheiður från Ammor har brutit benet så illa i hagen, så hon avlivades omedelbart. Jag är så otroligt ledsen. Det är det sista stoet jag äger med den stammen! Det är verkligen en stostam jag vill behålla! Hon var precis seminerad med Kveikur frá Stangarlæk 1 det skulle förhoppningsvis bli ett helsyslon till 1-åriga Óberon! Jag har väldigt svårt att ta in detta! Detta får bara INTE hända! Jag vet inte hur jag skall orka gå vidare!
 
Álfheiður från Ammor är död!

KATASTROF! Jag fick ett telefonsamtal från seminstationen som man absolut inte vill få! Mitt 1:a klass sto Álfheiður från Ammor har brutit benet så illa i hagen, så hon avlivades omedelbart. Jag är så otroligt ledsen. Det är det sista stoet jag äger med den stammen! Det är verkligen en stostam jag vill behålla! Hon var precis seminerad med Kveikur frá Stangarlæk 1 det skulle förhoppningsvis bli ett helsyslon till 1-åriga Óberon! Jag har väldigt svårt att ta in detta!

Liten blir stor! Álfheiður från Ammor är nu 6 år gammal och har fått en 1:a klass bedömnin. Jag är otroligt tacksam över alla som har varit inblandad i min häst. Det var tragiska omständigheter då vi pga sjukdom flyttade från vår gård.
Anita Gliving hjälpte till och hade några av våra hästar under några år till jag hade sålt de flesta. Även mamma Mynta under några så Álfheiður föddes i Åtvidaberg hos bästa "fölmorskan" bättre övervakning kan man inte tänka sig. Senare gick Álfheiður i en stoflock på Stenholmen. Hon reds in och tränades på ett föredömligt sätt av Danni, Berglind och Eyo! Ett superstort TACK till er alla!
Nu är Álfheiður dräktig med Kveikur frá Stangarlæk 1 så nu håller jag tummarna för att det blir ett litet föl nästa år! Barnbarn till älskade Mynta och barnbarnsbarn till älskade Kenning frá Árbakka. Två verkliga favoritston!

Samtliga av Myntas döttrar är avelsbedömda. Jag anser att det är så extremt få hingstar som överhuvudtaget är lämpliga i aveln. Det finns alldeles för många mindre bra hingsta. Därför har jag inte satsat på hingstarna vi har fött upp som avelshingstar utan som ridhästar. Jag blev förstås väldigt glad när vi kunde exportera en av våra hingstar som unghäst dvs Ísak från Ammor och de nya ägarna satsade på honom. Han fick en mycket bra avelsbedömning med 8,20 totalt och 8,30 i ridegenskaper redan som 5-åring. När man sysslar med avel bör man hela tiden utvärdera aveln. Därför är det viktigt att få en typ av kvalitetssäkring av avkommorna. Nu har Álfheiður från Ammor fått en total bedömning på 8,01. Ett stort tack till Eyjólfur Þorsteinsson!
Man kan inte vara annat än nöjd med Mynta som avelssto, en världsmästare i T2, två ston med 1:a klass totalt, en med 1:a klass för ridegenskaper och ett ston med en helt ok bedömning.

År 2020 har verkligen varit ett jättetrist år och det verkar inte bli så mycket bättre i år. Det går trögt med vaccineringarna. Det blir ändå lite roligt hästprat med vänner och besök utomhus hos vänner med hästar. Nu hoppas jag på att det blir vår snart så att det blir lättare att umgås utomhus!

I år blev Álfheiður avelsbedömd, det blev en bedömningen, men 8,22 för exteriör. Det kan man verkligen inte klaga på. Det blev totalt 7,82 totalt vilket inte är dåligt då hon bara är fem år gammal. Med åldersjustering blir det istället totalt 7,97. Hon höjde sin BLUP till 118. Nu har Álfheiður en lång vintervila.