Att ha hingst eller inte ha hingst - det är frågan!

Så olika man kan tänka när det gäller att ha egen hingst. Jag håller själv på med att avveckla min avel.

Trots det har jag lite funderingar kring det där med hingstar. Vi har fått betydligt fler hingstföl än stoföl, samtidigt har vi aldrig satsat på att ta fram någon av dem till bedömning trots att några har varit riktigt lovande. En av dem exporterades som tvååring till Danmark och hans nya ägare ville satsa på honom. Det blev ett väldigt bra resultat redan som 4-åring fick han 8,0 för ridegenskaper och som 5-åring blev det 8,31 för ridegenskaper. Vi blev naturligtvis väldigt stolta över att Stine och Jesper satsade på Ísak!

Varför vill jag inte själv satsa på att ta fram egna hingstar? För det första finns det alldeles för många hingstar att välja på och visst är det bra att det finns en mångfald, men samtidigt finns det ett så stort antal hingstar så att effekten blir att den genomsnittlige hingsten får väldigt få ston. Det är ett långt generationsintervall när det gäller hästar och det medför att det tar lång tid innan man vet om hingstarna nedärver bra egenskaper. Risken finns att först när en hingst är död så upptäcker man att just den hingsten borde ha använts mer eller raka motsatsen den här hingsten borde inte alls ha använts.
En del uppfödare tycks tro att alla hingstföl de får är hingstämnen och satsar på i princip alla sina hingstföl. De flesta som föder upp hästar är däremot väldigt noggranna med att välja ut vilka de skall satsa på. En valack får oftare ett trevligare liv än en hingst! Nyligen har en av mina unghingstar kastrerats inte för att han inte är talangfull utan för att han förhoppningsvis skall få ett bra liv som fin ridvalack.
I all avel är det ABSOLUT VIKTIGASTE STONA, så därför är det för mig mycket viktigare att utvärdera stona. All avel går ut på att få fram trevliga friska individer som kan glädja sina ägare under många år!
Några gånger har vi lånat fina hingstar till våra ston, men oftast har vi lämnat bort dem till fribetäckning eller semin. Vi har haft ett väldigt roligt arbete med att välja och vraka bland andras hingstar. Det finns otroligt fina topphingstar i Sverige!
Avel är kul och väldigt spännande när man får se resultaten! Det blir inte alltid som man har tänkt sig, men när man använder bra hästmaterial så är chansen att få fram bra hästar så otroligt mycket större!
Vad är det egentligen jag vill säga med detta?
Ja, personligen har det aldrig varigt viktigt för mig att äga en egen avelshingst, men vill man det så tror jag att det finns viktiga saker att tänka på som t ex att:
- inte se varje hingstföl som ett presumtivt hingstämne.
- köpa in det blod man vill ha dvs de gener man vill ha. Det ligger mycket i det och det är verkligen något erfarna uppfödare på Island brukar påpeka.
- köp inte hingst med hänsyn till vilken färg den har.
- köp hingst/unghingst med hjärtat och hjärnan dvs LYNNE, RIDBARHET och en funktionell EXTERIÖR är det absolut viktigaste!
- samla in så mycket fakta som går om t ex mamma och syskon och hästar längre bakåt i stammen! Det finns hästar som jag själv absolut inte vill ha i mina hästars stam och hästar som jag gärna har i stammen.
Det är mycket att tänka på!