Garpurs föl- och unghästmönstring

Efter min lilla "turne" till SM i Romme, Katrineholm, Oslo, Strömstad och åter hem till Västervik så var det bara att fortsätta i samma tempo.
På lördagsmorgonen bar det iväg till Hvidagården i Åtvidaberg och årets stora händelse i Garpur. Jag var domarsekreterare vid mönstringen. Det var ett stort antal deltagare hela 26 stycken detta år.
Nytt för i år är att mönstringarna ingår i ett kval till ett Unghästchampionat senare i höst. Nytt är också själva bedömningssystemet som har arbetats fram av tyska avelsdomare resultaten skall på sikt kunna läggas in i WorldFengur. Efter att ha sett två mönstringar så kan man helt klart säga att det finns en hel del som behöver ändras, som t ex att den mest svårbedömda egenskapen dvs karaktär har för stor inverkan på slutresultatet och gångarterna har viktats alldeles för lågt! Det behövs en ordentlig utvärdering efter denna första säsong!
Det blev en väldigt lyckad mönstring med många fina hästar, trevliga människor, toppenväder och mitt lilla hingstföl Arnór från Ammor gjorde bra ifrån sig och blev 3:a bland hingstfölen. Han är Myntas fjärde avkomma. Han har systrarna Támyrja, Milla, Miriam från Ammor.
Bästa häst blev Thengill från Hasselås e. Garri frá Reykjavik, u. Spes frá Kalfholti.
Överlägset bäst exteriör fick Hrafn från Gölhult e. Hvatur från Lönneberga u. Kólbrun från Kvarnbacka gård
Bäst gångarter fick Laena frá Hvidagården e. Dellir frá Hrappsstödum u. Bifröst frá Sólheimum.